niedziela, 23 września 2012

Idealnie czekoladowe ciasto


Uwielbiam wszystko co czekoladowe, więc poszukałam nowego przepisu na ciasto czekoladowe. Znalazłam ten oto przepis i musiałam go wypróbować. Upiekłam, wyszło pyszne, więc polecam przepis i podaję poniżej odrobinkę zmieniony.

Składniki:
  •  2 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:
  • Wymieszać wszystkie suche składniki.
  • Dodać jajka, mleko, olej. Zmiksować ciasto.
  • Dodać gorącą wodę. Dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie. 
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
  • Piec w 180 stopniach przez około 40-50 min sprawdzając patyczkiem czy już upieczone w środku.







Ciasto wychodzi idealnie czekoladowe.  Przełożyłam je cienką warstwą kremu czekoladowego. Dekoracja także jest z kremu czekoladowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz