poniedziałek, 3 września 2012

Szybkie ciasto czekoladowe w kubku



Przeglądając przeróżne strony internetowe parę razy natknęłam się na ciasto w kubku upieczone w mikrofalówce. Na początku nie byłam za bardzo przekonana. Wydawało mi się, że może być niesmaczne i że może jednak nie wyrosnąć w mikrofali. Teraz stwierdziłam, dlaczego nie? można spróbować.

Składniki:
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju

Przygotowanie:
  • Ubić jajko. Następnie dodać mleko i olej.
  • Wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, cukier, kakao, sól, proszek)
  • Do ubitego jajka z mlekiem i olejem dodać suche składniki i zmiksować.
  • Masę przelać do dwóch średnich kubków (tylko do połowy), lub jednego dużego kubka
  • Piec w mikrofalówce przez 1 min i 20 - 30 s.
 





Ciasto wychodzi na prawdę przepyszne. Byłam zdziwiona, że ciasto z mikrofalówki może być tak dobre. I co najważniejsze można je zrobić dosłownie w 5 min.

Powodzenia i smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz