Ciasto jabłkowo - cynamonowe. Foremka prosto ze Szwecji, a przepis po fińsku. Całe szczęście jest Tłumacz Google ;)
Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki roztopionej margaryny lub oleju
3 łyżki drobno mielonego banana lub startego jabłka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru lub 2 łyżeczki kardamonu lub 1 łyżeczka cynamonu
Ja wybrałam wersję z jabłkiem, ponieważ banana zabrakło. Dlatego też dodałam z przypraw tylko cynamon.
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki roztopionej margaryny lub oleju
3 łyżki drobno mielonego banana lub startego jabłka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru lub 2 łyżeczki kardamonu lub 1 łyżeczka cynamonu
Ja wybrałam wersję z jabłkiem, ponieważ banana zabrakło. Dlatego też dodałam z przypraw tylko cynamon.
Przygotowanie:
- Ubić jajko z cukrem na sztywną masę.
- Do masy dodać margarynę/olej, banan/jabłko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Gotowe ciasto wyłożyć do foremki. Piec w 175 stopniach.
Gotowe ciasto posmarowałam białą czekoladą i pomalowałam barwnikami spożywczymi. Zamiast Muminka wyszła Panna Migotka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz