czwartek, 4 października 2012

Zakręcony fioletowy torcik


Jakiś czas temu piekłam idealnie czekoladowe ciasto, które było tak pyszne, że postanowiłam ponownie je zrobić. Tylko tym razem zamiast pół szklanki wody dodałam pół szklanki kawy, bo jak kiedyś gdzieś wyczytałam - kawa wzmacnia smak czekolady. 

Ciasto piekłam dla mamy jako prezent na urodziny. Tort musiał mieć grube warstwy kremu i dodatkowo wiśnie (zdecydowałam się na dżem wiśniowy). Wyszedł bardzo czekoladowy (dodanie kawy było świetnym pomysłem). Kwaskowy dżem wiśniowy idealnie komponował się ze słodkim kremem czekoladowym. Dodatkowo całe ciasto udekorowałam fioletowym kremem waniliowym w zakręcone zawijasy (różyczki;).




(Na zdjęciach wygląda na różowy, ale był jasnofioletowy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz