niedziela, 1 grudnia 2013

Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym i bitą śmietaną


Ciasto cytrynowe - delikatny biszkopt do tego bardzo cytrynowy krem i pyszna bita śmietana. Potrzebny będzie oczywiście biszkopt, trochę cytryn i śmietanka 30 %. Ciasto proste i naprawdę bardzo smaczne.

Biszkopt

Składniki:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki soku z cytryny 
Przygotowanie:
  • Jaja ubić z cukrem na gładką puszystą masę.
  • Następnie powoli dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodać sok z cytryny.
  • Ciasto wylać do tortownicy (ja wybrałam o średnicy 21 cm, chciałam, żeby ciasto było wysokie)
  • Piec w 180 stopniach, aż biszkopt będzie brązowy, najlepiej sprawdzić patyczkiem

Krem cytrynowy

Składniki:
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3-4 cytryn)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 3 jajka
Przygotowanie:
  • Jajka roztrzepać w osobnej misce.
  • W rondelku roztopić masło z cukrem.
  • Do masła i cukru dodać roztrzepane jajka i sok z cytryny.
  • Całość gotować na małym ogniu, dobrze mieszając i usuwając powstające grudki.
  • Gotowy krem zostawić do ostudzenia.

Bita śmietana
  • 400 g śmietanki 30%
  • Śmietankę ubić z odrobiną cukru na puszystą masę.

Gotowy biszkopt podzielić na 3 warstwy. Pierwszą warstwę posmarować kremem cytrynowym, następnie bitą śmietaną. Całość przykryć drugim biszkoptem i ponownie posmarować kremem cytrynowym i bitą śmietaną. Na górę położyć ostatni biszkopt. Gotowe. Ja całość udekorowałam kremem maślanym o smaku cytrynowym z odrobioną barwnika żółtego oraz krystalizowanymi płatkami róży.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz