Ciasto cytrynowe - delikatny biszkopt do tego bardzo cytrynowy krem i pyszna bita śmietana. Potrzebny będzie oczywiście biszkopt, trochę cytryn i śmietanka 30 %. Ciasto proste i naprawdę bardzo smaczne.
Biszkopt
Składniki:
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Jaja ubić z cukrem na gładką puszystą masę.
- Następnie powoli dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodać sok z cytryny.
- Ciasto wylać do tortownicy (ja wybrałam o średnicy 21 cm, chciałam, żeby ciasto było wysokie)
- Piec w 180 stopniach, aż biszkopt będzie brązowy, najlepiej sprawdzić patyczkiem
Krem cytrynowy
Składniki:
- 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3-4 cytryn)
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g masła
- 3 jajka
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepać w osobnej misce.
- W rondelku roztopić masło z cukrem.
- Do masła i cukru dodać roztrzepane jajka i sok z cytryny.
- Całość gotować na małym ogniu, dobrze mieszając i usuwając powstające grudki.
- Gotowy krem zostawić do ostudzenia.
Bita śmietana
- 400 g śmietanki 30%
- Śmietankę ubić z odrobiną cukru na puszystą masę.
Gotowy biszkopt podzielić na 3 warstwy. Pierwszą warstwę posmarować kremem cytrynowym, następnie bitą śmietaną. Całość przykryć drugim biszkoptem i ponownie posmarować kremem cytrynowym i bitą śmietaną. Na górę położyć ostatni biszkopt. Gotowe. Ja całość udekorowałam kremem maślanym o smaku cytrynowym z odrobioną barwnika żółtego oraz krystalizowanymi płatkami róży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz