poniedziałek, 23 grudnia 2013

Bûche de Noël

Bûche de Noël to bożonarodzeniowe ciasto, pochodzące z Francji,  które kształtem przypomina polano drewna. Jest to czekoladowa rolada z kremem także czekoladowym z dodatkiem rumu. Jest bardzo proste do wykonania i niezwykle pyszne (zwłaszcza krem). Gotową roladę można udekorować listkami i czerwonymi owocami, gałązkami jodły lub świerku lub jakimiś cukrowymi grzybkami.

Składniki na ciasto:
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 szklanki kakao
Przygotowanie:
  • Żółtka ubić z cukrem i kakao na puszystą masę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli.
  • Obie masy połączyć ze sobą.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Brytfankę wyłożyć pergaminem i rozprowadzić gotową masę równo po całej powierzchni.
  • Piec około 10 min w 220 stopniach.
  • Po upieczeniu ciasto położyć na wilgotną ściereczkę i razem zawinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na krem:
  • 2 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 100 ml rumu
Przygotowanie:
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Dodać rum i na koniec roztopioną czekoladę.
  • Dokładnie wymieszać cały krem.

Gdy ciasto wystygnie, należy je rozwinąć i nałożyć krem zostawiają trochę na dekorację wierzchu ciasta. Zwinąć roladę i całość posmarować resztą kremu, robiąc wzroki przypominające korę drzewa.


Gotowe ciasto można udekorować, jak już wyżej wspomniałam. Ja postanowiłam zrobić listki z masy marcepanowej, zabarwionej zielonym barwnikiem spożywczym oraz wiśniami (wyjętymi z domowej wiśniówki). Oczywiście wszystko posypałam cukrem pudrem, który ma przypominać śnieg.



Wesołych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz