sobota, 14 września 2013

Karmelowa szarlotka



Czas na jesienne wypieki. Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie połączenie jabłek i karmelu. I co wymyśliłam? Szarlotkę z karmelem. Zawsze piekę tradycyjną - kruche ciasto, jabłka z cynamonem. Teraz czas spróbować nowe smaki. Całe przygotowanie ciasta i jabłek wygląda tak jak przy zwyczajnej szarlotce. Dopiero na sam koniec gotowe ciasto polewa się karmelem i wstawia do piekarnika. 
Zaczynamy!

Składniki na ciasto:
  • 5 żółtek 
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży słoik gotowych jabłek lub pokrojone jabłka
Przygotowanie:
  • Żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i margarynę zagnieść na jednolitą masę.
  • Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć tortownicę.
  • Ciasto wypełnić jabłkami, a na górze układać paski ciasta.
  • Całość polać karmelem. 
  • Piec w 180 stopniach, aż ciasto się zarumieni.
Składniki i przygotowanie karmelu:
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody  
  •  Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i wodę. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać jakieś 10 min, aż cukier się rozpuści i masa zacznie być lekko brązowa.



 

Z tego przepisu wyszło mi ciasta na dwie szarlotki.
Oczywiście najlepsza jest ciepła z dodatkiem bitej śmietany :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz