Podczas pobytu w Szwecji kupiłam parę wykrawaczek do ciastek m.in. w kształcie mojej ulubionej Pippi oraz jej małpki Nilssona i konia, oraz w kształcie Muminka i Małej Mi, konika z Dalarna i łosia.
Z moimi nowymi nabytkami upiekłam czekoladowe kruche ciastka polane białą czekoladą, którą pomalowałam barwnikami spożywczymi.
- 125 g masła
- 125 g cukru
- jajko
- 200 g mąki
- 50 g kakao
- Masło zmiksować z cukrem na kremową masę.
- Dodać jajko i przesianą mąkę z kakao.
- Dobrze wymieszać i zagniatać ciasto.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Rozwałkować ciasto na grubość 4-5 mm.
- Wycinać ciasteczka.
- Piec w 180 stopniach przez 10 min.
Cdn... Muminki wkrótce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz