Składniki:
Spód ciasta:
- 1 1/2 szklanki rozkruszonych czekoladowych ciastek
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
Pudding czekoladowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 żółtka jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Ciastka rozkruszyć. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać. Powstałą masą wylepić tortownicę (24 cm średnicy).
Żółtka ubić z cukrem na gęstą jasnożółtą masę. Dodać mąkę kukurydzianą.
Mleko podgrzać z czekoladą, aż do jej rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając.
Do ubitych żółtek dodać mleko z czekoladą i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 5-8 min).
Na przygotowany spód z ciastek wylać pudding czekoladowy. Wygładzić i wstawić do lodówki na noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz