niedziela, 5 sierpnia 2012

Ciasto pudding czekoladowy


Składniki:

Spód ciasta:
  • 1 1/2 szklanki rozkruszonych czekoladowych ciastek
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego masła

Pudding czekoladowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 żółtka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
Bita śmietana do dekoracji.


Przygotowanie:

Ciastka rozkruszyć. Dodać rozpuszczone masło. Wymieszać. Powstałą masą wylepić tortownicę (24 cm średnicy).
Żółtka ubić z cukrem na gęstą jasnożółtą masę. Dodać mąkę kukurydzianą.



Mleko podgrzać z czekoladą, aż do jej rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając.





Do ubitych żółtek dodać mleko z czekoladą i podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (ok. 5-8 min).
Na przygotowany spód z ciastek wylać pudding czekoladowy. Wygładzić i wstawić do lodówki na noc.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz