środa, 8 sierpnia 2012

Pieczone jabłka w cieście


Składniki (wychodzi ok. 6 sztuk):
  • 5 żółtek 
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
Przygotowanie:
  • Żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i margarynę zagnieść na jednolitą masę.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić na pół.

  • Ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty.  Ułożyć na nich połówki jabłek, posypać cynamonem.







  •  Przykryć jabłko większym kwadratem i dobrze zagnieść brzegi.

  • Piec aż ciasto się zarumieni w 180 stopniach.





Najlepiej smakują ciepłe z dodatkiem bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz