czwartek, 19 grudnia 2013

Pepparkakor, szwedzkie pierniczki




Pierniczki idealne na święta. Bardzo aromatyczne i mocno korzenne. Przepis zaczerpnęłam z książki z IKEA "FIKA. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta" i troszeczkę zmieniłam. Niestety w książce składniki podane są w ml a nie w gramach, ale posłużyłam się swoim kubkiem z przeróżnymi miarkami i jakoś udało się wszystko odmierzyć. Ciasta wychodzi bardzo dużo. Ja upiekłam całe mnóstwo ciasteczek i jeszcze duży domek. Przepis poniżej.

Składniki:
  • 200 ml cukru pudru
  • 100 ml melasy
  • 100 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki imbiru
  • 1/2 łyżki zmielonych goździków
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 750 ml mąki
Przygotowanie:
  • Cukier, melasę i wodę rozpuścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia.
  • Masło włożyć do miski, dodać przyprawy. Następnie wlać gorącą mieszankę cukru i melasy, mieszać aż masło się rozpuści.
  • Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać razem.
  • Gdy masło z cukrem i melasą wystygną dodać mąkę z sodą.
  • Ugnieść ciasto. Gotowe ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 24 godz.
  • Następnego dnia można ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec w 200 stopniach przesz około 4 minuty.
  • Oczywiście gotowe ciasteczka można udekorować lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz