Pierniczki idealne na święta. Bardzo aromatyczne i mocno korzenne. Przepis zaczerpnęłam z książki z IKEA "FIKA. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta" i troszeczkę zmieniłam. Niestety w książce składniki podane są w ml a nie w gramach, ale posłużyłam się swoim kubkiem z przeróżnymi miarkami i jakoś udało się wszystko odmierzyć. Ciasta wychodzi bardzo dużo. Ja upiekłam całe mnóstwo ciasteczek i jeszcze duży domek. Przepis poniżej.
Składniki:
- 200 ml cukru pudru
- 100 ml melasy
- 100 ml wody
- 125 g masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżki imbiru
- 1/2 łyżki zmielonych goździków
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 750 ml mąki
- Cukier, melasę i wodę rozpuścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia.
- Masło włożyć do miski, dodać przyprawy. Następnie wlać gorącą mieszankę cukru i melasy, mieszać aż masło się rozpuści.
- Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać razem.
- Gdy masło z cukrem i melasą wystygną dodać mąkę z sodą.
- Ugnieść ciasto. Gotowe ciasto najlepiej zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na 24 godz.
- Następnego dnia można ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec w 200 stopniach przesz około 4 minuty.
- Oczywiście gotowe ciasteczka można udekorować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz