czwartek, 12 grudnia 2013

Ciasto bałwanek




Ciasto bałwanek z odrobiną lata, bo z musem truskawkowym. Ciasto składa się z dwóch małych biszkoptów (średnica tortownicy 16 cm) przełożonych musem truskawkowym i kremem waniliowym. Bałwanka udekorowałam masą cukrową, ale można też zwykłym kremem lub bitą śmietaną, jako oczy, guziki itd. można położyć kropelki czekoladowe lub M&M's lub czymkolwiek co przyjdzie go głowy. Ja znalazłam jeszcze w sklepie posypkę w kształcie płatków śniegu i postanowiłam ją wykorzystać i przykleiłam ją gdzieniegdzie na bałwanku.

Potrzebne będą dwa blaty biszkoptów o średnicy 16 cm, mus truskawkowy (można zastąpić dżemem) i jedno opakowanie kremu waniliowego (np. Krem waniliowy do tortów dr. Oetker).

Biszkopt:
Składniki:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • Jaja ubić z cukrem na gładką puszystą masę.
  • Następnie powoli dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto wylać do tortownicy.
  • Piec w 180 stopniach, aż biszkopt będzie brązowy.

Mus truskawkowy:
Składniki:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
  • Truskawki zmiksować blenderem.
  • W rondelku zmieszać truskawki z cukrem i gotować przez chwilę.
  • Na koniec dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Zostawić mus do ostygnięcia.

    Krem waniliowy
    wg przepisu na opakowaniu

    Przygotowanie bałwanka.
    Blaty biszkoptów przekroić na pół, posmarować najpierw musem truskawkowym a następnie kremem waniliowym. Przykryć biszkoptem. Gotowe i można dekorować według upodobań. 















    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz