Ciasto bałwanek z odrobiną lata, bo z musem truskawkowym. Ciasto składa się z dwóch małych biszkoptów (średnica tortownicy 16 cm) przełożonych musem truskawkowym i kremem waniliowym. Bałwanka udekorowałam masą cukrową, ale można też zwykłym kremem lub bitą śmietaną, jako oczy, guziki itd. można położyć kropelki czekoladowe lub M&M's lub czymkolwiek co przyjdzie go głowy. Ja znalazłam jeszcze w sklepie posypkę w kształcie płatków śniegu i postanowiłam ją wykorzystać i przykleiłam ją gdzieniegdzie na bałwanku.
Potrzebne będą dwa blaty biszkoptów o średnicy 16 cm, mus truskawkowy (można zastąpić dżemem) i jedno opakowanie kremu waniliowego (np. Krem waniliowy do tortów dr. Oetker).
Biszkopt:
Składniki:
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jaja ubić z cukrem na gładką puszystą masę.
- Następnie powoli dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto wylać do tortownicy.
- Piec w 180 stopniach, aż biszkopt będzie brązowy.
Mus truskawkowy:
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
- Truskawki zmiksować blenderem.
- W rondelku zmieszać truskawki z cukrem i gotować przez chwilę.
- Na koniec dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Zostawić mus do ostygnięcia.
Krem waniliowy
wg przepisu na opakowaniu
Przygotowanie bałwanka.
Blaty biszkoptów przekroić na pół, posmarować najpierw musem truskawkowym a następnie kremem waniliowym. Przykryć biszkoptem. Gotowe i można dekorować według upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz