sobota, 22 grudnia 2012

Pierniczki i Gingerbread House



Święta już za dwa dni, więc najwyższa pora upiec pierniczki.

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru
  • 50 g masła
  • jajko
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • lub 2 łyżki przyprawy do pierników
Przygotowanie:
  •  Miód, masło i cukier podgrzać w rondelku aż do rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
  • W misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę.
  • Dodać ostudzoną masę i jajko.
  • Wymieszać wszystko mikserem, a później ręcznie wyrobić masę.
  • Masę wstawić do lodówki na ok. godzinę.
  • Gotową masę rozwałkować i wycinać foremkami kształty. 
  • Piec w 180 stopniach aż się ciasteczka zarumienią (ok. 7-9 min).

Gotowe pierniczki najlepiej udekorować lukrem królewskim. Przepis jest prosty:
  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
Białka ubijać z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i błyszcząca.

Z tego ciasta można również upiec Gingerbread house. Potrzebny jest tylko szablon, jest ich całe mnóstwo w internecie. Ściany i dach sklejać lukrem królewskim.







    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz