Święta już za dwa dni, więc najwyższa pora upiec pierniczki.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g miodu
- 200 g cukru
- 50 g masła
- jajko
- łyżka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- lub 2 łyżki przyprawy do pierników
- Miód, masło i cukier podgrzać w rondelku aż do rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę.
- Dodać ostudzoną masę i jajko.
- Wymieszać wszystko mikserem, a później ręcznie wyrobić masę.
- Masę wstawić do lodówki na ok. godzinę.
- Gotową masę rozwałkować i wycinać foremkami kształty.
- Piec w 180 stopniach aż się ciasteczka zarumienią (ok. 7-9 min).
Gotowe pierniczki najlepiej udekorować lukrem królewskim. Przepis jest prosty:
- 2 białka
- 3 szklanki cukru pudru
Z tego ciasta można również upiec Gingerbread house. Potrzebny jest tylko szablon, jest ich całe mnóstwo w internecie. Ściany i dach sklejać lukrem królewskim. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz