niedziela, 9 grudnia 2012

Cytrynowe babeczki







Coś dla urozmaicenia - babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym. Pierwszy raz robiłam, zmodyfikowałam trochę przepis na czekoladowe babeczki. I okazało się, że cytrynowe też są bardzo smaczne. Krem wybrałam maślany, ponieważ pierwotnie miałam babeczki udekorować w kwiatki (a taki krem idealnie się do tego nadaje), niestety podczas prób popsułam dwa worki cukiernicze. I tym samym postanowiłam już nie kombinować i zrobiłam tylko prostą dekorację z kremu oraz listków melisy i mięty.

Przepis:

Składniki (na około 12 dużych babeczek):
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • aromat cytrynowy, lub wyciśnięty sok z cytryny (ja wybrałam aromat)
  • skórka starta z połowy cytryny
Przygotowanie:
  • Ubić jaja.
  • Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
  • Połączyć masło z ubitymi jajami.
  • Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • Dodać aromat i skórkę z cytryny.
  • Masę przełożyć do papilotek.
  • Piec ok 15-20 min w 180 stopniach.






Krem maślany o smaku cytrynowym

Składniki:
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego / lub sok z cytryny
  • kwasek cytrynowy (żeby trochę przełamać słodycz kremu)
  • opcjonalnie: drobno posiekane kawałki miąższu cytryny (ja dodałam żeby krem był bardziej kwaskowaty, można zastąpić kwaskiem cytrynowym)
Przygotowanie:
  • Masło o temperaturze pokojowej  ubić z cukrem pudrem na jednolitą, kremową masę.
  • Dodać aromat cytrynowy, kwasek cytrynowy, mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Kremem udekorować babeczki.
 Gotowe! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz