Coś dla urozmaicenia - babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym. Pierwszy raz robiłam, zmodyfikowałam trochę przepis na czekoladowe babeczki. I okazało się, że cytrynowe też są bardzo smaczne. Krem wybrałam maślany, ponieważ pierwotnie miałam babeczki udekorować w kwiatki (a taki krem idealnie się do tego nadaje), niestety podczas prób popsułam dwa worki cukiernicze. I tym samym postanowiłam już nie kombinować i zrobiłam tylko prostą dekorację z kremu oraz listków melisy i mięty.
Przepis:
Składniki (na około 12 dużych babeczek):
- 180 g masła
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- aromat cytrynowy, lub wyciśnięty sok z cytryny (ja wybrałam aromat)
- skórka starta z połowy cytryny
- Ubić jaja.
- Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
- Połączyć masło z ubitymi jajami.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
- Dodać aromat i skórkę z cytryny.
- Masę przełożyć do papilotek.
- Piec ok 15-20 min w 180 stopniach.
Krem maślany o smaku cytrynowym
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego / lub sok z cytryny
- kwasek cytrynowy (żeby trochę przełamać słodycz kremu)
- opcjonalnie: drobno posiekane kawałki miąższu cytryny (ja dodałam żeby krem był bardziej kwaskowaty, można zastąpić kwaskiem cytrynowym)
- Masło o temperaturze pokojowej ubić z cukrem pudrem na jednolitą, kremową masę.
- Dodać aromat cytrynowy, kwasek cytrynowy, mleko. Dokładnie wymieszać.
- Kremem udekorować babeczki.
Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz