Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym
Babeczki
Składniki (na około 12 dużych babeczek):
- 180 g masła
- 1/4 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- Ubić jaja.
- Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
- Połączyć masło z ubitymi jajami.
- Dodać przesiane kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
- Masę przełożyć do papilotek.
- Piec ok 15-20 min w 180 stopniach.
Krem maślany o smaku kokosowym
Składniki:
- 200 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- opakowanie wiórek kokosowych (do kremu i do posypania)
- Masło o temperaturze pokojowej ubić z cukrem pudrem na jednolitą, kremową masę.
- Dodać aromat waniliowy, wiórki kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać.
- Kremem udekorować babeczki i posypać wiórkami kokosowymi.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków. Zresztą czekoladowe wypieki zawsze się sprawdzają. Ja na przykład bardzo często piekę ciasteczka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ To fajna przekąska do pracy czy szkoły a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.
OdpowiedzUsuń