niedziela, 18 listopada 2012

Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym


Babeczki czekoladowe z kremem kokosowym


Babeczki

Składniki (na około 12 dużych babeczek):

  • 180 g masła
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
  • Ubić jaja.
  • Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
  • Połączyć masło z ubitymi jajami.
  • Dodać przesiane kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • Masę przełożyć do papilotek.
  •  Piec ok 15-20 min w 180 stopniach.

Krem maślany o smaku kokosowym

Składniki:
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • opakowanie wiórek kokosowych (do kremu i do posypania)
Przygotowanie:
  • Masło o temperaturze pokojowej  ubić z cukrem pudrem na jednolitą, kremową masę.
  • Dodać aromat waniliowy, wiórki kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Kremem udekorować babeczki i posypać wiórkami kokosowymi.




2 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków. Zresztą czekoladowe wypieki zawsze się sprawdzają. Ja na przykład bardzo często piekę ciasteczka z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ To fajna przekąska do pracy czy szkoły a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

    OdpowiedzUsuń